SoundCam Ultra och 2.0

SoundCam är leverantören CAE’s namn på sina olika akustiska kameror. Ordet SoundCam syftar ju på det engelska ordet ”sound camera” vilket översatt till svenska blir ljudkamera. Vi använder här benämningen ljudkamera och akustisk kamera omväxlande.

portabel ljudkamera

Människor bearbetar bäst information visuellt. Ljudkameran lokaliserar ljudkällor i realtid och visar direkt resultatet på skärmen. Du som användare får alltså en ”bild av ljudet”. Att analysera komplex akustisk information och förstå ljud har aldrig varit lättare.

De olika SoundCam-modellerna har en prisbild som gör de intressanta för en mängd olika nya tillämpningar. Mjukvaran och användargränssnittet är identiskt mellan de olika modellerna. Användningen är intuitiv och lika enkel att använda som en smartphone.

Våra ljudkameror består av en mikrofonmatris, en optisk kamera, ett integrerat datainsamlings- och analyssystem, samt en skärm och styrenhet med pekskärm och knappar. Dock har de modeller som kallas ”sensor”, se nedan, ingen skärm eller knappar.

Användning

Från att tidigare har varit ett verktyg för istort sett bara för akustik- eller NVH-avdelningar är nu en akustisk kamera ett verktyg som används i en rad olika tillämpningar och av användare som inte är akustiker. En ljudkamera som man enkelt kan ta med ut i fält öppnar också upp nya tillämpningar. Se flikar nedan för exempel på tillämpningar.

Våra kunder är kreativa och vi ser helt nya tillämpningar för våra SoundCam-enheter. Exempel på en tillämpning av Ultra Sensor är en tillverkare som vill verifiera att de enheter som lämnar produktionslinan låter lika, dvs har samma ljudbild (för mer information se under fliken ”Ultra Sensor”). Avvikande ljud kan indikera felaktigheter, t.ex. problem med ett lager, samt att kunder som köper fler enheter lätt betraktar en enhet som låter annorlunda med viss ”misstänksamhet”. Jämfört med ett system som använder en rundstrålande mikrofon för att mäta ljud ger en ljudkamera två uppenbara fördelar. Nämligen att en ljudkamera ger en bild av ljudet vilket underlättar problemidentifiering och åtgärd samt att en ljudkamera fungerar som en riktad mikrofon och dämpar (undertrycker) omkringliggande ljud vilket i en produktionsmiljö kan vara helt avgörande för att kunna göra mätningar.

Presentation av SoundCam

Faleco ljudkamera

Är du intresserad av en demo/presentation av ljudkameran, så kontakta oss.

Vi kan via ”Teams” gör en ”online” presentation där vi kopplar upp ljudkameran under en mätning och delar skärmbilden med dig. Allt för att du skall få en bra uppfattning om hur ljudkameran fungerar och hur du kan använda den. Tidsåtgång för en ”online” presentation brukar vara ca 45-60 min beroende på hur många frågor som ställs.

Självklart kan vi också komma på besök och visa ljudkameran. Men ett ”Teams”-möte kan vara ett bra första steg om du vill veta mer om hur SoundCam fungerar.

Översikt SoundCam Ultra och SoundCam 2.0

ljudkamera SoundCamljudkameraakustisk sensorlätt ljudkameraljudkamerasensor
SoundCam 2.0SoundCam 2.0 Sensor SoundCam UltraSoundCam Ultra Sensor
Samplings-hastighet:200 kHz200 kHz200 kHz200 kHz
”Beamforming” >
(rekommendation):
800 Hz800 Hz2000 Hz2000 Hz
”Beamforming” <
(rekommendation):
60 kHz60 kHz100 kHz100 kHz
Format:bärbar (3,4kg)stationär (35x35x5 cm)bärbar (1,5kg)stationär (15x15x7.5 cm)
Exempel på
användning:
• Ljudlokalisering
• NVH och BSR tillämpningar
• Produktutveckling
• Ljudlokalisering
• Väg/trafik monitorering
• Maskin monitorering
• Produktionstestning
• Tryckluftläckage
• Partiell urladdning
• Underhåll
• Väg/trafik monitorering
• Partiell urladdning
• Maskin monitorering
• Produktionstestning
SoundCam CAE

SoundCam 2.0

Ta Dig tid, drygt 2 min, och titta på den här introduktionsvideon om SoundCam. Den ger Dig en snabb överblick över hur ljudkameran fungerar och vad man kan använda den till.

Rekommenderas

Vill Du lära Dig mer om SoundCam och få en online demo? Se fliken ”Video”.


340 mm (mikrofonmatris)


< 33 dB till 120 dB med upp till 40 dB dynamik


64 MEMS-mikrofoner, 24 bitars upplösning, sampelhastighet 200 kHz, frekvensområde 10 Hz – 60 kHz


från 800 Hz med strålformningsmetod (beamforming method); vid lägre frekvens fås lägre upplösning


polymer


Ljudkamera Soundcam

3 kg

.

För datablad, klicka här (pdf)!


ljudkamera tillbehör


SoundCam för tillämpningar inom NVH (Noise, Vibration and Harshness)

Akustiska kameror i form av traditionella mikronmatriser har använts på NVH-avdelningar i många år. Att lokalisera olika ljudkällor och analysera ljudet har och är ett viktigt steg i utvecklingsarbetet inom fordonsindustrin.

motorhuvljud

Fördelar med SoundCam:

  • Snabbt och enkelt att komma igång med mätningar och att spara mätdata samt video och bilder för dokumentation.
  • Bärbar enhet – enkelt att flytta kameran närmare ljudkällan och öka pixelupplösningen på mätningen.
  • Bärbar enhet – enkelt att ta med sig kameran utomhus, ut i fält.
  • Har hög akustisk bildhastighet (100 fps), vilket är viktigt för att visa transientljud som t.ex. gnissel- och skallerljud
Akustisk kamera

Fördelar med större mikrofonmatriser:

För mätningar på längre avstånd och vid lägre frekvenser, under 800 Hz, ger större mikrofonmatriser med större diameter bättre prestanda än Soundcam-enheten.


Titta på denna video! Tar bara drygt 2 min och visar hur man kan använda SoundCam för NVH-tillämpningar.


Hur man kan hitta ljudbryggor och läckage med SoundCam

Ljud utifrån

I videon nedan visas ett fönsterparti med en skjutdörr. På balkongen på andra sidan av fönstret har man placerat en rundstrålande (dodekaeder) högtalare som avger vitt brus. På SoundCam-skärmen ser man tydligt var ljudet “läcker in”.


byggakustik ljudkamera
Det är tydligt att de övre hörnen samt båda sidorna på glasdörren läcker. Med ett högt dynamiskt intervall blir läckorna klart synliga.
rumssakustik ljudkamera
Ett litet dynamiskt intervall ger en mer precis bild av de största läckorna.Ljud mellan rum

Gipsväggar, särskilt de som är eftermonterade, är ofta problematiska ur akustiksynpunkt. Bristfällig installation skapar ljudbryggor och läckor som får ljudet att passera från ett rum till ett annat. Med SoundCam kan dessa punkter lokaliseras så att lämpliga åtgärder kan vidtas för att eliminera den oönskade ljudtransporten. Videon nedan visar var ljudet ifrån det angränsande rummet kommer in. En rundstrålande högtalare användes i rummet bakom skiljeväggen.

Det är tydligt att de övre hörnen och det inre fönstret är svaga punkter för den akustiska isoleringen.


Demo – presentation av Soundcam (svenska)

Vill Du få en bra förståelse av hur SoundCam fungerar och hur man kan använda den, se nedanstående video (15 min, på svenska):


Demo – hur Du använder de olika skallägena i SoundCam (svenska)

Se denna video för mer detaljerad beskrivning av de olika skallägena (Auto, Smart eller Off-mode) i SoundCam (7 min, på svenska):

.Demo (english)

If you want a demo of the SoundCam and a good understanding of how it works and how to use it, watch the video below (15 min, in English):


Scaling modes

This video explains in more details the different scaling modes of the SoundCam ( 7 min, in English):


Ljudkamera Soundcam

För SoundCam 2.0 finns olika optioner och tillval att välja, se nedan.

Den vanligaste konfigurationen är en standard SoundCam 2.0 inklusive väska med tillbehör. Se även vår e-butik för information om denna produkt: https://faleco.nu/produkt/soundcam/

Kontakta oss för pris/offert.

Art#ProduktBeskrivning
59500SoundCam 2.0
(SC-TUPZ)
SoundCam 2.0 med integrerat Li-ion batteri, 7″ touch-skärm, 32 Gb minne, USB-port, Ethernet-port, hörlursuttag och inkl. strömkablar. Även Windows SW ingår. (mått: 34 x 34 x 10 cm; vikt: 3 kg)
59501Extra minne
(SC-UGSD)
Uppgradera minnet till 512 Gb (det går inte att utöka minnet senare, så denna position måste beställas samtidigt med en SoundCam-enhet.)
TILLBEHÖR
59502Väska
(SC-CASE)
Lätt transportväska med anpassad skuminredning och fack för en SoundCam enhet med tillbehör (mått: 58 x 48 x 27 cm; vikt utan utrustning: 4,2 kg)
59503Väska med tillbehör
(SC-BNDL)
Väska (se ovan) +Tripod + Hörlurar
Tripod: lättvikts aluminium-magnesium stativ med ”panorama head”. Går att ändra till monopod (enbensstativ). Fäste med vattenpass för vertikal and horisontell justering. Höjd: 22 – 159 cm (Mått hopfälld: 43 x 11 x 11 cm).
Hörlurar: med ”over-ear”-öronkåpor. Fabrikat AKG. (mått: 21 x 20 x 10 cm)
Total vikt för väska med all utrustning: 10 kg
MJUKVARU-OPTIONER
59550Kommunikations-gränssnitt
(SC-IFDC)
Beskrivning av kommunikationsgränssnittet för SoundCam och består av ca 40 sidor (pdf). Kommunikation med SoundCam-hårdvaran är logiskt via TCP/IP, fysiskt via Ethernet. Kontakta oss för mer information!
59551Streaming App inkl. SW –
Noise Inspector
(SC-NISS)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil. Den sparade datafilen kan användas av mjukvaran Noise Inspector. Inkluderar Noise Inspector med ”beamforming” och EVOB. Ladda ner datablad för Noise Inspector (pdf)!
59552Noise Inspector HD Algorithms
(SC_NIHD)
Ytterligare HD algoritmer för Noise Inspector: CleanSC, DAMAS, MUSIC, Capon, orth. Beamforming
59553Streaming App
(SC-NILI)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil.
HW&FW-OPTIONER
En nyinköpt enhet har ett (1) års garanti och ett års tillgång till FW uppdateringar. Följande optioner är alltså tillval som gäller från år två (2) och framåt.
595601 års prenumeration på FW uppdateringar
(SC-SWUS)
Årligt abonnemang för att få tillgång till senaste FW. Kan bara köpas om man redan har en giltig prenumeration.
59561FW uppdatering
(SC-SWOP)
Uppgradering till senaste FW när inte giltigt prenumeration finns. Man kan sedan åter köpa ”Prenumeration FW uppdateringar” (SC-SWUS).
59562Utökad garanti HW
(SC-HWWE)
Utökad garantitid med ett år för SoundCam-enhet. Kan bara köpas om man redan har giltig garanti.

SoundCam 2.0 Sensor

akustisk sensor

SoundCam 2.0-sensorn är designad speciellt för integration. Systemet är intuitivt att använda med den medföljande programvaran. SoundCam 2.0-sensorn lokaliserar ljudkällor i realtid och strömmar direkt resultatet till en PC eller till ett övervakningssystem.

SoundCam 2.0-sensorn kan kopplas till exempelvis en maskin eller en robot. Kommunikation med sensorn sker logiskt via TCP/IP och fysiskt via Ethernet. För inhämtning av sensordata finns en dokumentation av gränssnittet tillgängligt. En eller flera av dessa sensorer kan användas för en mängd olika applikationer, t.ex. maskinövervakning, läckagedetektering, djur- och trafikövervakning.

Gränssnittsbeskrivningen gör det möjligt att skriva en egen analysmjukvara för SoundCam. Sensorn består av 64 mikrofoner med en samplingsfrekvens på 200 kHz och en optisk kamera. Den höga hastigheten och noggrannheten gör att systemet kan användas upp till 60 kHz.

En eller flera av dessa sensorer kan kombineras i egenutvecklade applikationer för att t.ex. bilda komplex maskinövervakning, väg/trafik monitorering, produktionstestning, etc. SoundCam Sensor öppnar upp för många nya applikationer!


ljudsensor utomhus

Vill Du lära Dig mer om SoundCam 2.0 Sensor?

Se avsnittet ovan för SoundCam 2.0 och fliken ”Video”.

Det användargränsnitt som visas på SoundCam 2.0 är identiskt med hur användargränsnittet ser ut på den Windows mjukvara som följer med SoundCam Ultra Sensor.


340 mm (mikrofonmatris) Dimension: 35 x 35 x 5 cm


< 33 dB till 120 dB med upp till 40 dB dynamik


64 MEMS-mikrofoner, 24 bitars upplösning, sampelhastighet 200 kHz, frekvensområde 10 Hz – 60 kHz


från 800 Hz med strålformningsmetod (beamforming method); vid lägre frekvens fås lägre upplösning


aluminium


ljudsensor utomhus

5,6 kg

.

För datablad, klicka här (pdf)!ljudsensor utomhus

För SoundCam 2.0 Sensor finns olika optioner och tillval att välja, se nedan.

Kontakta oss för pris/offert.

Art#ProduktBeskrivning
59521SoundCam 2.0 Sensor
(SC-TSEN)
SoundCam Ultra Sensor med USB-port, Ethernet-port och AC/DC adapter (mått: 15 x 15 x 7,5 cm; vikt: 1,9 kg)
MJUKVARU-OPTIONER
59550Kommunikations-gränssnitt
(SC-IFDC)
Beskrivning av kommunikationsgränssnittet för SoundCam och består av ca 40 sidor (pdf). Kommunikation med SoundCam-hårdvaran är logiskt via TCP/IP, fysiskt via Ethernet. Kontakta oss för mer information!
59551Streaming App inkl. SW –
Noise Inspector
(SC-NISS)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil. Den sparade datafilen kan användas av mjukvaran Noise Inspector. Inkluderar Noise Inspector med ”beamforming” och EVOB. Ladda ner datablad för Noise Inspector (pdf)!
59552Noise Inspector HD Algorithms
(SC_NIHD)
Ytterligare HD algoritmer för Noise Inspector: CleanSC, DAMAS, MUSIC, Capon, orth. Beamforming
59553Streaming App
(SC-NILI)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil.
HW&FW-OPTIONER
En nyinköpt enhet har ett (1) års garanti och ett års tillgång till FW uppdateringar. Följande optioner är alltså tillval som gäller från år två (2) och framåt.
595601 års prenumeration på FW uppdateringar
(SC-SWUS)
Årlig prenumeration för att få tillgång till senaste FW. Kan bara köpas om man redan har en giltig prenumeration.
59561FW uppdatering
(SC-SWOP)
Uppgradering till senaste FW när inte giltigt prenumeration finns. Man kan sedan åter köpa ”Prenumeration FW uppdateringar” (SC-SWUS).
59562Utökad garanti HW
(SC-HWWE)
Utökad garantitid med ett år för SoundCam-enhet. Kan bara köpas om man redan har giltig garanti.

SoundCam Ultra

SoundCam Ultra är den minsta handhållna ljudkameran i SoundCam-familjen. Systemet är intuitivt och enkelt att använda och lokaliserar ljudkällor i realtid och visar resultatet direkt på skärmen.

SoundCam Ultra kan användas i ett mycket brett frekvensområde upp till 100 kHz vilket gör det lämpligt för ett brett spektrum av applikationer såsom lokalisering av gas och tryckluftsläckage och partiella urladdningar i högspänningsanläggningar. Med sitt lilla format, ergonomiska design och låga vikt är SoundCam Ultra ett utmärkt mätinstrument, även för svåråtkomliga platser.


Ta Dig tid, knappt 2 min, och titta på den här introduktionsvideon om SoundCam Ultra. Den ger Dig en snabb uppfattning om hur ljudkameran fungerar och hur man kan använda den.


Vill Du lära Dig mer om SoundCam Ultra?

Se avsnittet ovan för SoundCam 2.0 och fliken ”Video”.

Det användargränsnitt som visas på SoundCam 2.0 är identiskt med hur användargränsnittet ser ut på Soundcam Ultra. Det som skiljer de bägge modellerna är format, vikt och gränsfrekvenser.


120 mm (mikrofonmatris)


< 33 dB till 120 dB med upp till 40 dB dynamik


72 MEMS-mikrofoner, 24 bitars upplösning, sampelhastighet 200 kHz, frekvensområde 10 Hz – 100 kHz


från 2000 Hz med strålformningsmetod (beamforming method); vid lägre frekvens fås lägre upplösning


polymer


akustiksensor

1,5 kg

.

För datablad, klicka här (pdf)!Ljudkamera Ultra

tryckluftsservice


Tryckluftsläckage

tryckluftsläckage ljudkamera

Tryckluftsläckage beroende på läckande och föråldrade tryckluftssystem är idag ett stort problem för många större industriella anläggningar. För företag som vill minska sina kostnader och företagets miljöpåverkan är det av stort intresse att åtgärda och minska dessa energiförluster. Ytterligare problem med läckande tryckluftssystem är också flera driftstörningar och högre ljudnivåer i de lokaler systemet används i.

Även om man med sin hörsel ibland kan hitta ett tryckluftsläckage så är ofta industrimiljöer bullriga och har så höga bakgrundsljud att även kraftiga läckage kan vara svåra att urskilja med hörseln. Men med en ljudkamera kan man urskilja ljudet från ett läckage, även i mycket bullrig miljö.

Ser både hörbara och ohörbara ljud

läckagemätning ljudkamera

En akustisk kamera är mer känslig och noggrann än våra öron och kan detektera ljud som vi inte kan höra eller lokalisera. De ljud som uppstår vid ett tryckluftsläckage har ett frekvensinnehåll från några kHz upp till ca 60 kHz. Vårt öra, om vi har bra hörsel, kan höra max ca 20 kHz. Det innebär att det ljud som uppstår är alltså både hörbart och ohörbart ljud, så kallat ultraljud.

SoundCam Ultra är en bärbar ljudkamera väl lämpad för felsökning av tryckluftssystem:

  • Bärbar enhet – enkelt att ta med sig kameran och gå runt och “filma av” tryckluftsledningarna.
  • Snabbt och enkelt att komma igång med mätningar och om man så önskar så kan man spara mätdata samt video och bilder för dokumentation.
  • Ljudkameran kan reducera bakgrundsbruset för att få bättre mätningar.
  • Man behöver inte stå i direkt anslutning till ett läckage för att upptäcka det utan man kan göra mätningar på avstånd. Avståndet beror på vilken miljö man befinner sig i, men i de flesta fall rör det sig om 10-tals meter.

Video som visar läckagesökning i tryckluftssystem:

Läckaget syns i mitten av videobilden som en ”färgpunkt”. Storleken på ”färgpunkten” sätts genom dynamiken/känsligheten. För denna mätning visas också ljudkamerans frekvensgraf där man kan se tydligt att i detta fall har läckageljudet ett frekvensinnehåll mellan ca 20kHz och 50 KHz. Det är alltså inte möjligt för en människa att höra ett sådant ljud.
.

För mer om läckagesökning i tryckluftssystem, se vår sida: https://lackagesokningtryckluft.se


Användning av SoundCam Ultra är ett enkelt sätt att identifiera och hitta partiella urladdningar i högspänningssystem.

Det finns olika typer av partiella urladdningar som urladdning på ytan över t.ex en isolator, mellan komponenter där den elektriska anslutningen är dålig samt elektrisk urladdning mellan kraftledningens linor och omgivande luft s.k koronaurladdning.

Alla dessa typer av partiella urladdningar ger upphov till ljud, både hörbart och högfrekvent s.k ultraljud, som en ljudkamera kan detektera och vissa överlagrad på kamerans videobild.

Fördelar

Med en SoundCam Ultra kan man tidigt upptäcka partiella urladdningar och därigenom åtgärda potentiella problem innan de orsakar driftstopp. Användning av en SoundCam Ultra innebär också att man snabbt och enkelt samt på säkert avstånd kan söka igenom områden för att hitta potentiella problem.

Dessa fördelar innebär i slutändan minskade kostnader och driftsäkrare elnät.

Option – värmekamera funktion

Men option “SC-IRCM” tar ljudkameran förutom en akustisk bild även en termisk bild.

Den termiska bilden visar, som en värmekamerabild gör, temperaturvärdena som färger i de olika punkterna på skärmen. Lagrar man mätningen så sparas de akustiska och termiska mätvärdena tillsammans i en mätfil.

IR akustik kamera

Med den integrerade värmekamera-funktionen kan användaren kontrollera hur värme och det akustiska beteendet är relaterade till varandra.

Kombinationen av akustisk och termisk bild öppnar upp för ny användningsområden där strukturer är påverkade av värme som t.ex. mätningar av ångturbiner och lager. För mätningar i transformatorstationer och på kraftledningar kompletterar en värmekamera-funktion en ljudkamera – partiell urladdning ger upphov till hörbart/ultraljud men också ofta värme.

värme-ljudkamera

Med värmekamera optionen kommer en ir-detektor att infogas i ljudkamerans mikrofonmatris.

Se datablad för specifikation (fliken ”Tek.data”


Vi hyr även ut Soundcam Ultra enheter. Kontakta oss för pris och tillgänglighet. Minimum hyrestid är 1 vecka.

Faleco ansvarar för frakt till Dig som kund och Du som kund ansvarar för frakt tillbaka till Faleco. Se hyresvillkor (pdf).


akustiksensor

För SoundCam Ultra finns olika optioner och tillval att välja, se nedan.

Den vanligaste konfigurationen är en standard SoundCam Ultra inklusive väska med tillbehör. Se även vår e-butik för information om denna produkt: https://faleco.nu/produkt/soundcam-ultra/

Kontakta oss för pris/offert.

Art#ProduktBeskrivning
59510SoundCam Ultra
(SC-ULTR)
SoundCam Ultra med integrerat Li-ion batteri, 7″ touch-skärm, 32 Gb minne, USB-port, Ethernet-port, hörlursuttag och inkl. strömkablar (mått: 31 x 16 x 5,5 cm; vikt: 1,5 kg)
TILLBEHÖR
59513Väska med tillbehör
(SC-ULBD)
Lätt transportväska med anpassad skuminredning och fack för en SoundCam Ultra enhet med tillbehör (mått: 50 x 42 x 18 cm; vikt utan utrustning: 2,8 kg; vikt med utrustning: 4,6 kg)
Hörlurar: med ”over-ear”-öronkåpor. Fabrikat AKG. (mått: 21 x 20 x 10 cm; vikt: 0,3 kg)
59582Robust väska inkl. powerbank (SC-RL)Robust och vattentät väska (mått: 43 x 56 x 21 cm) innehållande de tillbehör som ingår i SC-ULBD (se ovan) samt en powerbank med tillhörande laddningskabel (1m) och liten axelväska. Detta för att möjliggöra enkel laddning av ljudkameran även vid transport och användning. För mer information om denna option, se: https://faleco.nu/produkt/soundcam-ultra/
HW-OPTIONER
59583Värmekamera funktionInbyggd värmekamera funktion, se datablad för specifikation (fliken ”Tek.data”)
FW-OPTIONER
En nyinköpt enhet har ett (1) års garanti och ett års tillgång till FW uppdateringar. Följande optioner är alltså tillval som gäller från år två (2) och framåt.
595601 års prenumeration på FW uppdateringar
(SC-SWUS)
Årlig prenumeration för att få tillgång till senaste FW. Kan bara köpas om man redan har en giltig prenumeration.
59561FW uppdatering
(SC-SWOP)
Uppgradering till senaste FW när inte giltigt prenumeration finns. Man kan sedan åter köpa ”Prenumeration FW uppdateringar” (SC-SWUS).
59562Utökad garanti HW
(SC-HWWE)
Utökad garantitid med ett år för SoundCam-enhet. Kan bara köpas om man redan har giltig garanti.

SoundCam Ultra Sensor

SoundCam Ultra Sensor är den första ljudkameran avsedd för att integreras i våra kunders egna applikationer.

ultra sensor ljudkamera

SoundCam Ultra Sensor täcker det hörbara och ultraljud frekvensområdet. Enheten har ett USB och ett Ethernet-gränssnitt, som möjliggör anslutning till en dator. Den medföljande PC-programvaran visar den akustiska bilden i realtid med upp till 100 fps, överlagrad på videokamerabilden.

En eller flera av dessa sensorer kan kombineras i egenutvecklade applikationer för att t.ex. bilda komplex maskinövervakning, läckagedetektering, detektering av partiella urladdningar i högspänningsnät, etc. Den lätta, kompakta och vattentäta designen gör den även lämplig för drönarapplikationer.

Ingen annan akustisk kamera är så liten och flexibel och öppnar upp för så många nya möjliga applikationer!


ljudsensor

Vill Du lära Dig mer om SoundCam Ultra Sensor?

Se avsnittet ovan för SoundCam 2.0 och fliken ”Video”.

Det användargränsnitt som visas på SoundCam 2.0 är identiskt med hur användargränsnittet ser ut på den Windows mjukvara som följer med SoundCam Ultra Sensor.


120 mm (mikrofonmatris) Dimension: 15 x 15 x 7.5 cm


< 33 dB till 120 dB med upp till 40 dB dynamik


72 MEMS-mikrofoner, 24 bitars upplösning, sampelhastighet 200 kHz, frekvensområde 10 Hz – 100 kHz


från 2000 Hz med strålformningsmetod (beamforming method); vid lägre frekvens fås lägre upplösning


polymer


ljudsensor

1,9 kg

.

För datablad, klicka här (pdf)!Tillämpningar

Här kommer vi att eftersom lägga upp exempel på olika applikationer för SoundCam Ultra Sensor.


ljudsensor

För SoundCam Ultra Sensor finns olika optioner och tillval att välja, se nedan.

Den vanligaste konfigurationen är en standard SoundCam Ultra Sensor. Se även vår e-butik för information om denna produkt: https://faleco.nu/produkt/soundcam-ultra-sensor/

Kontakta oss för pris/offert.

Art#ProduktBeskrivning
59520SoundCam Ultra Sensor
(SC-USEN)
SoundCam Ultra Sensor med USB-port, Ethernet-port och AC/DC adapter (mått: 15 x 15 x 7,5 cm; vikt: 1,9 kg)
MJUKVARU-OPTIONER
59550Kommunikations-gränssnitt
(SC-IFDC)
Beskrivning av kommunikationsgränssnittet för SoundCam och består av ca 40 sidor (pdf). Kommunikation med SoundCam-hårdvaran är logiskt via TCP/IP, fysiskt via Ethernet. Kontakta oss för mer information!
59551Streaming App inkl. SW –
Noise Inspector
(SC-NISS)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil. Den sparade datafilen kan användas av mjukvaran Noise Inspector. Inkluderar Noise Inspector med ”beamforming” och EVOB. Ladda ner datablad för Noise Inspector (pdf)!
59552Noise Inspector HD Algorithms
(SC_NIHD)
Ytterligare HD algoritmer för Noise Inspector: CleanSC, DAMAS, MUSIC, Capon, orth. Beamforming
59553Streaming App
(SC-NILI)
Programvara för ”streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil.
HW&FW-OPTIONER
En nyinköpt enhet har ett (1) års garanti och ett års tillgång till FW uppdateringar. Följande optioner är alltså tillval som gäller från år två (2) och framåt.
595601 års prenumeration på FW uppdateringar
(SC-SWUS)
Årlig prenumeration för att få tillgång till senaste FW. Kan bara köpas om man redan har en giltig prenumeration.
59561FW uppdatering
(SC-SWOP)
Uppgradering till senaste FW när inte giltigt prenumeration finns. Man kan sedan åter köpa ”Prenumeration FW uppdateringar” (SC-SWUS).
59562Utökad garanti HW
(SC-HWWE)
Utökad garantitid med ett år för SoundCam-enhet. Kan bara köpas om man redan har giltig garanti.