SoundCam

ljudkamera

SoundCam är leverantören CAE:s namn på denna nya fantastiska produkt. En svensk översättning av SoundCam skulle bli ljudkamera. SoundCam är den första akustiska kameran som har en prisbild som gör den intressant för en mängd olika tillämpningar. Systemet är intuitivt och lika enkelt att använda som en smartphone. Ljudkameran lokaliserar ljudkällor i realtid och visar omedelbart resultatet på skärmen.

Människor bearbetar bäst information visuellt. SoundCam visualiserar komplex akustisk information och ger Dig som användare en bild av ljudet. Att analysera och förstå ljud har aldrig varit lättare!

SoundCam består av 64 mikrofoner, en optisk kamera, ett integrerat datainsamlings- och analyssystem, samt en skärm och styrenhet med pekskärm och knappar. Ljudkameran visar högupplösta bilder av resultatet i realtid på skärmen. Det som gör det så speciellt är enhetens hastighet och noggrannhet.

kontakt Akustisk kamera

Fördelar

En bärbar akustisk kamera är ett bra komplement till t.ex. NVH-avdelningar där man redan har större mikrofonmatriser. Att snabbt och enkelt kunna göra ljudlokalisering kan spara mycket tid. Men en handburen akustisk kamera som man enkelt kan ta med ut i fält öppnar också upp nya tillämpningar. Se flikar nedan för exempel på tillämpningar.


SoundCam CAE

Introduktion

Ta Dig tid, drygt 2 min, och titta på den här introduktionsvideon om SoundCam. Den ger Dig en snabb överblick över hur ljudkameran fungerar och vad man kan använda den till.


Rekommenderas

Vill Du lära Dig mer om SoundCam och få en online demo? Se fliken “Video”.


340 mm


< 33 dB till 120 dB med upp till 40 dB dynamik


64 MEMS-mikrofoner, 24 bitars upplösning, sampelhastighet 200 kHz, frekvensområde 10 Hz – 60 kHz


från 800 Hz med strålformningsmetod (beamforming method); vid lägre frekvens fås lägre upplösning


polymer


3,4 kg


För datablad, klicka här (pdf)!


SoundCam case
SoundCam tripod
SoundCam för tillämpningar inom NVH (Noise, Vibration and Harshness)

Akustiska kameror i form av traditionella mikronmatriser har använts på NVH-avdelningar i många år. Att lokalisera olika ljudkällor och analysera ljudet har och är ett viktigt steg i utvecklingsarbetet inom fordonsindustrin.

motorhuvljud

Fördelar med SoundCam:

  • Snabbt och enkelt att komma igång med mätningar och att spara mätdata samt video och bilder för dokumentation.
  • Bärbar enhet – enkelt att flytta kameran närmare ljudkällan och öka pixelupplösningen på mätningen.
  • Bärbar enhet – enkelt att ta med sig kameran utomhus, ut i fält.
  • Har hög akustisk bildhastighet (100 fps), vilket är viktigt för att visa transientljud som t.ex. gnissel- och skallerljud
Akustisk kamera

Fördelar med större mikrofonmatriser:

För mätningar på längre avstånd och vid lägre frekvenser, under 800 Hz, ger större mikrofonmatriser med större diameter bättre prestanda än Soundcam-enheten.Titta på denna video! Tar bara drygt 2 min och visar hur man kan använda SoundCam för NVH-tillämpningar.Tryckluftsläckage

Tryckluftsläckage beroende på läckande och föråldrade tryckluftssystem är idag ett stort problem för många större industriella anläggningar. För företag som vill minska sina kostnader och företagets miljöpåverkan är det av stort intresse att åtgärda och minska dessa energiförluster. Ytterligare problem med läckande tryckluftssystem är också flera driftstörningar och högre ljudnivåer i de lokaler systemet används i.

läckagesökning

Även om man med sin hörsel ibland kan hitta ett tryckluftsläckage så är ofta industrimiljöer bullriga och har så höga bakgrundsljud att även kraftiga läckage kan vara svåra att urskilja med hörseln. Men med en ljudkamera kan man urskilja ljudet från ett läckage, även i mycket bullrig miljö.

Ser både hörbara och ohörbara ljud

En akustisk kamera är mer känslig och noggrann än våra öron. Den kan detektera ljud som vi inte kan höra eller lokalisera. De ljud som uppstår vid ett tryckluftsläckage består av både hörbara och ohörbara s.k. ultraljud. Hörbart ljud har en frekvens mellan ca 20 Hz – 20 kHz. Ultraljud har en frekvens över 20 kHz. Ytterligare en fördel med en ljudkamera är att man inte behöver stå i direkt anslutning till ett läckage för att upptäcka det. Avståndet beror på vilken miljö man befinner sig i, men i de flesta fall rör det sig om flera meter.

SoundCam är en bärbar ljudkamera väl lämpad för felsökning:

  • Bärbar enhet – enkelt att ta med sig kameran och gå runt och “filma av” tryckluftsledningarna.
  • Snabbt och enkelt att komma igång med mätningar och om man så önskar så kan man spara mätdata samt video och bilder för dokumentation.

Videor som visar läckagesökning i tryckluftssystem:

Hur man kan hitta ljudbryggor och läckage med SoundCam

Ljud utifrån

I videon nedan visas ett fönsterparti med en skjutdörr. På balkongen på andra sidan av fönstret har man placerat en rundstrålande (dodekaeder) högtalare som avger vitt brus. På SoundCam-skärmen ser man tydligt var ljudet “läcker in”.


byggakustik ljudkamera
Det är tydligt att de övre hörnen samt båda sidorna på glasdörren läcker. Med ett högt dynamiskt intervall blir läckorna klart synliga.
rumssakustik ljudkamera
Ett litet dynamiskt intervall ger en mer precis bild av de största läckorna.Ljud mellan rum

Gipsväggar, särskilt de som är eftermonterade, är ofta problematiska ur akustiksynpunkt. Bristfällig installation skapar ljudbryggor och läckor som får ljudet att passera från ett rum till ett annat. Med SoundCam kan dessa punkter lokaliseras så att lämpliga åtgärder kan vidtas för att eliminera den oönskade ljudtransporten. Videon nedan visar var ljudet ifrån det angränsande rummet kommer in. En rundstrålande högtalare användes i rummet bakom skiljeväggen.

Det är tydligt att de övre hörnen och det inre fönstret är svaga punkter för den akustiska isoleringen.


Demo – presentation av Soundcam (svenska)

Vill Du få en bra förståelse av hur SoundCam fungerar och hur man kan använda den, se nedanstående video (15 min, på svenska):


Demo – hur Du använder de olika skallägena i SoundCam (svenska)

Se denna video för mer detaljerad beskrivning av de olika skallägena (Auto, Smart eller Off-mode) i SoundCam (7 min, på svenska):

.

Frågequiz:

En (tydlig) felsägning görs i videon ovan (“Skallägen”), kan Du upptäcka var? Skicka in ditt svar till oss! Har du rätt skickar vi Dig en 5W USB solcellsladdare som belöning.Demo (english)

If you want a demo of the SoundCam and a good understanding of how it works and how to use it, watch the video below (15 min, in English):


Scaling modes

This video explains in more details the different scaling modes of the SoundCam ( 7 min, in English):Nyheter & Uppdateringar för SoundCam


Sept 2020

Bra blir bättre!

Nu klarar Soundcam, högre frekvenser. Och riktigt höga frekvenser också, nämligen 60 kHz. Nytt frekvensområde är 10 Hz – 60 kHz (samt högre sampelhastighet jämfört med tidigare). Benämning på ljudkameran blir nu Soundcam 2.0.

Så för dig som användare är enda skillnaden att övre gränsfrekvens är högre. Priset är oförändrat för en Soundcam-enhet, så högre prestanda men samma pris!


Mars 2020 – Ny SoundCam mjukvara finns nu tillgänglig. Nya funktioner:

fullskärm ljudkamera

Fullskärm

Se de viktigaste sakerna i fullskärmsläge! Du kan nu ändra mellan olika vyer för att se den akustiska bilden eller sonogrammet i fullskärmsläge.

trigger ljudkamera

Trigger

Efterlängtad funktion! Definiera en individuell nivå eller triggerkurva i spektrumet och dina mätdata kommer att sparas automatiskt.

ultrarapid ljudkamera

Ultrarapid (“slow motion”)

Missa inte detaljer! Spela upp dina lagrade mätningar i 1/2 eller 1/4 hastighet – SoundCam lagrar 100 akustiska bilder per sekund så även i 1/4 hastighet ser Du en jämn (“smooth”) video.

Fler nya funktioner:

• Språkval
• Förlängning av inspelningstiden för Windows PC-programvara (120s och 180s)
• Val av tema (ljus och mörkt läge).
• Snabbvalsknapp för att kopiera/flytta filer (“välj alla”).
• Skärmdump kan göras via hårdvaruknapp.
• Viktiga parametrar visas i gränssnittet och i den exporterade videon.
• Direkt åtkomst till supportkontaktdata via Informations (i)-knappen.
• Virtuellt tangentbord nu också på kinesiska och koreanska.Vi hyr även ut Soundcam-enheter. Kontakta oss för information när enheter finns tillgängliga för uthyrning.

Hyrespris

  • 14 490 kr/månad (exkl. moms)
  •   6 490 kr/vecka (exkl. moms)

Faleco ansvarar för frakt till Dig som kund och Du som kund ansvarar för frakt tillbaka till Faleco. Se hyresvillkor (pdf).


Vi offererar i svenska kronor (SEK). Vid offerttillfället använder vi nedanstående euro-priser (€) och gällande valutakurs för att räkna fram priset i SEK.

Behöver Du en offert så kan Du använda detta formulär: Offertförfrågan!

Leveranstid är 2-4 veckor i normalfallet.

För optioner markerade med “*)” så kontakta oss för pris. OBS! Priserna nedan är exkl. moms.

Art#ProduktBeskrivningPris Euro €ca Pris [SEK]
59012SoundCam 2.0
(SC-STND)
SoundCam med integrerat Li-ion batteri, 7″ touch-skärm, 32 Gb minne, USB-port, Ethernet-port, hörlursuttag och inkl. strömkablar (mått: 34 x 34 x 10 cm; vikt: 3 kg)799985000
59015Extra minne
(SC-UGSD)
Uppgradera minnet till 512 Gb (det går inte att utöka minnet senare, så denna position måste beställas samtidigt med en SoundCam-enhet.)4995300
TILLBEHÖR
59013Väska
(SC-CASE)
Lätt transportväska med anpassad skuminredning och fack för SoundCam-enheten, tripod (stativ), hörlurar och två andra fack för diverse utrustning (mått: 58 x 48 x 27 cm; vikt utan utrustning: 4,2 kg; vikt med utrustning: 9,6 kg)4494800
59014Väska med tillbehör
(SC-BNDL)
Väska (se ovan) +Tripod + Hörlurar
Tripod: lättvikts aluminium-magnesium stativ med “panorama head”. Går att ändra till monopod (enbensstativ). Fäste med vattenpass för vertikal and horisontell justering. Höjd: 22 – 159 cm (Mått hopfälld: 43 x 11 x 11 cm; vikt: 1,7 kg).
Hörlurar: med “over-ear”-öronkåpor. Fabrikat AKG. (mått: 21 x 20 x 10 cm; vikt: 0,3 kg)
5996400
MJUKVARU-OPTIONER
59016Kommunikations-gränssnitt
(SC-IFDC)
Beskrivning av kommunikationsgränssnittet för SoundCam och består av ca 40 sidor (pdf). Kommunikation med SoundCam-hårdvaran är logiskt via TCP/IP, fysiskt via Ethernet. Kontakta oss för mer information!*)*)
59017Streaming App inkl. SW –
Noise Inspector
(SC-NISS)
Programvara för “streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil. Den sparade datafilen kan användas av mjukvaran Noise Inspector. Inkluderar Noise Inspector med “beamforming” och EVOB. Ladda ner datablad för Noise Inspector (pdf)!*)*)
59018Streaming App
(SC-NILI)
Programvara för “streaming” och att kunna spara tidsdomändata för SoundCam på en Windows PC. Data sparas i en *.tdms-fil. Kommer sommaren 2020.*)*)
SUPPORT&SERVICE-OPTIONER
En nyinköpt enhet har 12 månaders garanti. Följande optioner är alltså tillval som gäller från år två (2) och framåt.
59019Uppdateringar
(SC-SWBA)
• Tillgång till firmware uppdateringar och uppgraderingar som sker.
¤ Kan tecknas för 1,2 eller 4 år i taget.
*)*)
59020Uppdateringar
& Support
(SC-SWCL)
• Tillgång till firmware uppdateringar och uppgraderingar som sker.
• Tillgång till teknisk support kontakt via e-mail.
¤ Kan tecknas för 1,2 eller 4 år i taget.
*)*)
59021Service
& Garanti
(SC-HWCL)
• Ingår reparation vid behov (dock tillkommer frakt till fabriken i Tyskland).
• Tillgång till låne-enhet. (frakt tillkommer).
• För självförvållad skada erbjuds rabatt vid inköp av ny enhet.
¤ Kan tecknas för 1,2 eller 4 år i taget.
*)*)
59022Premium
Support & Garanti
(SC-PREM)
• Tillgång till firmware uppdateringar och uppgraderingar som sker.
• Tillgång till teknisk support kontakt via e-mail.
• Ingår reparation vid behov (exklusive frakt till fabriken i Tyskland).
• Tillgång till låne-enhet. (exklusive frakt).
• För självförvållad skada erbjuds rabatt vid inköp av ny enhet.
¤ Kan tecknas för 1,2 eller 4 år i taget.
*)*)
59023Kalibrering
(SC-CALI)
• Hårdvarukontroll.
• Justering av kameran.
• Kalibrering av mikrofonmatrisen.
*)*)